Încă puțin despre CTI

În urma feedback-ului primit după publicarea articolului „8 Săptămâni de CTI”, am decis să vin cu câteva completări asupra câtorva idei pe care doar le-am menționat, nu și detaliat.

Cum ziceam, „experiența acestor zile se poate rezuma prin câteva cuvinte cheie: mate, uso, pc, epsilon, teme, lucrări, parțiale, mate”. Despre matematică am discutat, însă am uitat să menționez legătura cu acel epsilon. Sunt destul de sigur că destui studenți din Politehnică știu despre ce e vorba, iar pentru ceilalți nici nu mai are sens să povestesc, pentru că probabil au cedat când l-am băgat pe epsilon în discuție.

În continuare urmează USO, adică Utilizarea Sistemelor de Operare, locul unde temele vin cu un deadline și cu un checker la fel de dead și unde „nu știi ce rezolvi, dar rezolvi”. Probabil, învățătura cea mai de seamă ce rezultă din prezența la cursul acesta este cum să abuzezi de google și de stackoverflow, fără de care nu știu cum făceam vreo temă. Lăsând la o parte răutățile, chiar nu pot să fac vreo temă la USO doar cu ce am învățat la curs și la laborator. În fine, să rezolv unele task-uri durează cateva zile chiar și cu pagina de google în dreapta. Însă, după ce într-un final primești punctajul maxim în checker este imposibil să nu fi străbătut de un puternic sentiment de „să dea dracu, am reușit!”.

La PC, Programarea Calculatoarelor, cam același lucru cu tema, doar că aici nici pe net nu prea găsești ce îți trebuie; e mai degrabă testată experiența anterioară în programare decât cea acumulată în timpul cursului. Pe scurt, temele sunt destul de tricky și necesită ceva timp de rezolvare. Totuși, înainte să încep facultatea aveam o temere mare legată de PC, pentru că toate poveștile pe care le auzeam sunau așa: „o să mori la programare, învață din timp, acolo nu se va ține cont de nivelul tău și se va intra direct în lucruri complicate”. Se pare că nu a fost deloc așa. Până și acum, după 8 săptămâni suntem la un nivel modic în ceea ce privește noțiunile predate. Treaba asta mi se pare că are atât un efect benefic, cât și unul stagnant, din simplul motiv că materia este mai ușor de prins dar și că evoluează mai lent. Însă, pentru a nu-i „plictisi” pe cei care sunt la un nivel mai înalt în materie de programare, a fost introdusă și o grupă specială de PC, pentru a cărei aderare a fost nevoie de un test și care rezolvă cumva problema stagnării; se discută și se rezolvă probleme de pe infoarena, deci algoritmică, deci worth doing.

Per total, în ciuda aparentei mele bătăi de joc sunt ferm impresionat de câte am învățat în puținul timp petrecut la CTI și de cât de împlnit mă simt făcând ce îmi place. Este și mai ușor să te simți așa când știi că ajungi la curs și îți vorbește un om inteligent, pregătit și pasionat în meseria de profesor, nu un cineva plictisit, care, cel mai probabil nu ar fi trebuit să devină profesor. Se aplică foarte bine citatul: „Teachers who love teaching, teach children to love learning”.

Cu asta închei episodul de azi. Pe altă dată! Numai bine!