Politehnica în câteva cuvinte

De cu mult timp înainte de a începe studiile la Automatică, Politehnică auzeam fel și fel de păreri, întâmplări, glume, laude și critici în legătură cu menționata universitate. Am constatat că multe dintre ele nu prea se leagă de ceea ce mi se întâmplă mie acum, așa că voi emite și eu, la rândul meu câteva vorbe ca să îți formez ție, viitorule posibil student la poli o idee, pentru ca și tu, la fel ca mine să o compari cu viitoarea ta experiență și să îți dai seama că nu au nicio legătură între ele. Dacă deja ești student la poli e și mai bine: tu poți deja să compari și poate te și regăsești pe alocuri. Iar dacă nici student la poli nu ești, atunci tu mai poți scăpa încă sau, dacă insiști poți citi în continuare, dar cu grijă.

Înainte de toate, o să încep cu prima mea experiență în poli: examenul de admitere. Doar faptul că este un test grilă anticipează o poveste tragică. Examenul de admitere a fost alcătuit din două probe: matematică și fizică. Pentru amândouă mă pregătisem intens de mai bine de un an, ca să văd că 12 din 15 probleme erau de-a dreptul banale, iar celelalte 3 absolut demonice. Iar asta e valabilă pentru ambele probe. Evdient că, deși reușisem cumva să rezolv câte una demonică la fiecare dintre probe, am greșit căte una ușoară. Normal că vina este fix a mea, pentru că ținea de atenție, dar nu pot să nu condamn acest mod de realizare al subiectelor. Ele, în această formă de 12 foarte ușoare și 3 extrem de dificile nu testează deloc capacitatea unui candidat, ci mai degrabă norocul sau inspirația acestuia. Pe de altă parte, este de înțeles că testul este grilă, deoarece corectura se face într-o clipită și nu există loc de interpretare, dar felul în care a fost structurat a lăsat de dorit. Soluția optimă, din punctul meu de vedere, ar fi fost un test grilă de aproximativ 30 de probleme, a căror dificultate să respecte un gradient, nu să aibă o asemenea discrepanță între subiecte. Și cam așa am intrat la Automatică, secția CTI, cu taxă.

Am zis că o să descriu "Politehnica în câteva cuvinte". Deja am eșuat. Asta e ca și cum spun că parcurg campusul Politehnicii în câțiva pași: nu funcționează așa. Poate doar din punctul de vedere al profesorilor de sport, care organizează renumitul cros al Politehniadei (da, există așa ceva), în care trebuie să alergi o bucată din „micuțul” campus. Nu o să înțeleg probabil niciodată de ce fac sport la Automatică și Calculatoare; sunt două concepte care se resping unul pe celălalt. Știm cu toții că automatiștii automatizează chestii, adică programează roboți să facă treburile în locul lor, iar sportul cam încurcă treaba asta. Așa că, de ce să pui căteva mii de politehniști să alerge de nebuni prin campus? Habar nu am. Pur și simplu nu știu care e ideea acestui eveniment, dar admir strategia de marketing prin care reușesc să atragă un puhoi de studenți: vii la cros sau ai restanță. Cu alte cuvinte, fugi de restanță.

Pe lângă sport, mai „fugi” de restanță și la alte materii (în prezent la mate, am mai abordat subiectul). Este o cursă destul de interesantă cumva. Seamănă cu un fel de masochism, cred: mă chinuiesc să învăț și să trec, dar îmi place. Dacă nu îmi doream asta nici nu mai aplicam la Automatică, pentru că această idee de masochism o mai auzisem și este printre puținele pe care le-am auzit și în care chiar mă regăsesc. Aș zice că acesta este cel mai bun sfat pe care îl pot da legat de alegerea facultății, chiar dacă sună super clișeic: trebuie să îți placă.

Lăsând la o parte treaba cu chinurile și sfaturile, un alt aspect care mi-a atras atenția în primele zile de facultate a fost diferența substanțială de modernism dintre clădirea PRECIS și restul cladirilor facultăților. Mă refer aici la aspect, în principal, pentru că per total poți face cam aceleași lucruri în orice clădire. Acest PRECIS este un imobil foarte transparent, foarte sticlos, foarte arătos. Totuși, are o caracteristică foarte ciudată, are multe, foarte multe toalete. Mai exact, fiecare etaj are minim o baie și maxim 4. Da, 4 băi pe un etaj. Adică 4 de femei, 4 de bărbați. Cred că sunt efectiv mai puține săli decât băi pe acel etaj. PRECIS are în jur de 6-7 etaje, nu sunt sigur, deci dintr-un calcul ușor ies minim 12 băi. De ce atâtea băi? Habar nu am. Cică ar fi legat de o lege, dar nu înțeleg ce fel de lege spune că e nevoie de 4 băi pe un etaj. Ca o comparație, în întreg corpul Automaticii, a cărui suprafață nu se compară cu cea a clădirii precise nu se află decât o baie. Personal, nu consider că o singură baie este o problemă, pentru că mi se pare de ajuns. Problema este că nu seamănă a baie. E la subsol, nici nu ai ști că e acolo dacă nu ar fi o foaie A4 cu o săgeată desenată pe ea care să te îndrume spre acea grotă. La propriu zic grotă, pentru că e întuneric și sunt materiale de construcție peste tot. Evident că băile din PRECIS sunt din altă lume față de grota anterior menționată.

Până la urmă nici grota nu mă deranjează prea mult, dar mi se pare de un foarte prost gust să construiești un turn high-tech doar de dragul de a construi. Spun asta, pentru că locul rezervat activităților didactice în PRECIS este unul foarte limitat. O idee mai bună ar fi fost repararea și modernizarea sălior din corpurile mai vechi. Lipsesc scaune, sunt o grămadă de bănci rupte, te împiedici de parchet.

M-am calmat. Cam atât mă apăsa și trebuia să spun. Momentan. Încă o dată menționez că sunt mai mult decât mulțumit de ceea ce fac în această facultate, adăugând că nici măcar nu contează numărul de băi sau cât de bine arată cladirile, atâta timp cât există profesori care te fascinează prin ce transmit. Super oameni! Numai bine!